WeLcOMe To My bLog.........

WeLcOMe To My bLog.........

Friday, 30 September 2011

teh 'o' oh teh 'o'



teh 'o' oh teh 'o'..............................
aku nk share ckit psal teh 'o' nie coz ader ler cter lucu sikit psal teh 'o' nie............
crta nie mse aku umur 18, last year la........    mse nie aku mnghdri prkhmhn keahlian pengkp prngkt seklh........  diorng pnggl aku jd fasilitator so aku pn on la...........   nk djdkn crta, pda mlm ke-2, aku srh la salah sorng fasilitator nie buat air teh 'o'.........  so aku plh sorng pompuan.......  aku tye dia, pandai ker x wt air teh 'o' nie...... dia ckp law bab air teh 'o' nie smua orang bleh buat.......  wah dgr mcm hebat kn...........  so aku srh la dia pg buat........   lps 30 mnt siap la air teh 'o' tu....  satu jug dia buat, mklmlah pesertakn rmai......   aku bab makan n minum nie no 1...... so aku trs ambik gelas n tuangkn air teh 'o' yg bdk 2 buat.....    bdak 2 dgn bngga nyer ckp, cuberla....  blm cuba blm thu, dah cber nk slalu......  aku pn dgn lafaz bismillah mnm ler air 2....   amboi sdp sggh air 2...... mmg blm cber blm thu...... tp dah cbe cnfrm x mhu......   nk thu aper trjadi..........     masin siot,,............   aku tye dia ltk braper sdu gula....  dia ckp 10..... lps 2 aku tye dia ambik kt mner gula nie.........  dia ckp ambik kt bwh 2,dlm bekas 2....... aku pn srh dia pg ambik gla 2..............   rpenyer itu bkn gla, tapi garam halus,.............  hahahhahahah............. garam ngan gula blh tertukar...............   smua orng yg kt situ gelak sbb bdak 2 buat air teh 'o' masin..............     mlm 2 kmbng perutku coz mnm air teh 'o' masin..........
hahahhahah.......  skang nie, tiap kli aku nk mnm air teh'o' msti trgt psal teh'o' masin nie..............   nakal pnyer bdk............

Sunday, 25 September 2011

terima kasih ibu................



Orang kata aku lahir dari perut mak...

(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku.... mak

Bila lapar, yang suapkan aku.... mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak

Bila bangun tidur, aku cari.... mak

Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak

Bila nak bermanja, aku dekati....... mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak

Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak

Bila nakal, yang memarahi aku.... mak

Bila merajuk, yang memujukku cuma...... mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak

Bila takut, yang tenangkan aku.... mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak

Aku selalu teringatkan ..... mak

Bila sedih, aku mesti talipon.... mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak

Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak

Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak

Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak

Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak

Bila ada masalah, yang paling risau.... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak

Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak

kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak

Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak

Yang selalu berleter kat aku... mak

Yang selalu puji aku.... mak

Yang selalu nasihat aku...... mak

Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku

Bila sedih, aku cari..... mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada.... mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat.... emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu... aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila.... aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?

mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya..........

Tapi kalau mak sudah tiada..... .....

MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......

berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......

berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....

berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......

berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....

berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya

coretan dr rmh anak yatim......................


nie gambar aku mse kat rumah anak2 yatim nurul ehsan,sg siput utara,perak...........
aku nak share ckit psal kngn d rmh ank yatim nie,..........
aku nk share psal crta yg dcrtakan oleh 2 orng adik nie.......
diorng nie sbnrnya still ader ayh n mak..... tp ayah n mak diorng sdh bercerai.....
kdua2 bdak nie bru berumur 13 thn......  yg plg mnydhkan aku ialah aku dpt thu yg diorng still lagi x leh membaca....  diorng crta yg diorng gagal dlm upsr........  aku pn x thu aper nasib diorng skrnya keadaan brtrsn mcm nie.....


aku nk crta skit psal khdpn slh seorng bdak nie.....  bdak nie ckp kt aku dia msh ader mak n ayah tp dah bercerai....  dia ader 9 beradik dn dia ank ke-5....  sblm dia msk kt rmh ank yatm nie dia tggl brsma mak dia,... dia ada certa kpd aku ttg bgaimana dia blh masuk ke rmh ank yatm nie.. dia msuk kt rmh ank yatm nie mse umur 9 thn...... pada suatu hri, mak bdak nie ckp yg dia nk bwk bdak trsbt utk brjmpa dgn ayahnya......  bdak 2 sgt gmbra krna rnduw sgt dgn ayahnya mklumlah brpsh dgn ayahnya sjk dr kecil lg....  mak bdk 2 pn mbwa dia ke rmh ank ytm nie...... mak dia ckp yg ayah dia ader kt cnie....  smpai jer kt rmh ank ytm 2, dia trs trcri2 ayahnya nmn x brjmpa....   mak dia ckp ayah dia x blk lg sebab pergi kerja...   so mak dia srh dia tdur kt c2 dluw smentra mnggu ayahnya......    dia tnpa byk soalan mngikt jer aper yg dsrh olh ibunya utk tdur d c2 krna ingn jmpa dgn ayahnya......   rpe2 nyer ibu dia dah mrncng utk mngglkn dia di rmh ank yatim tersebut.....   pda keesokkn pgnya, dia trsdar dn trs mncri mak nya.....   namun, mak nyer sdh mngglknnyer semasa dia nyeyak tidur....  slps smnggu bru dia sedar yg mak nyer hnya brbhng kpdanya utk mmbwa dia brjmpa ayahnya..... mnrt pngthuan aku, mak nyer trpksa mngglkn dia d rmh ank ytm tersebut krna x mmpnyai kwngn yg stabil bg mnmpng kos pembelajaran bdak 2........  maknyer hnya mnjgk drnya d c2 slps 3 bln dan mse itulah maknyer mncrtakan prkra yg sbnrnya.......  

trsntuh jgak hti aku mndgr cerita dr adik nie......  kalau lah aku dtmptnyer aku pn x thu nk wt mcm mner....   dr kecik ag berpisah dgn kluarga.....skrng aku fhm bhwa ksh syng seorng ibu dan seorng bapa amat pntng bg kejayaan seseorng......... so kter yg msh mmpyai ibu dan ayah, hargailah dr mreka................

gambar dulu-dulu......


cber teka siapa bdak nie.....   huhuhuh..... 
nie la aku mse kecik.....   mse nie law x silap aku baru berumur 2 tahun....
gambar nie mak aku yg ambik.....   ambik kt rmh datuk aku.....  kat kampung aku jgak......
montel jgak aku mse kecik....  mse besar nie jer kurus.....   maybe kuat bermain kot......

my self....

firstly aku ingin introduce my self la dulu........ owg cakap x knl maka x cinta..... tp bler dah knl 2 yg pompuan jer blh brcnta ngan aku..... yg lki kter sjns ok......
aku bru berumur 19 thn.... mda lagi.... bru jer celebrates my birthday pda 30 ogos yg lepas....
aku happy sgt coz birthday aku thn nie same with hari rayer prtma......
nama panggln aku macam2..... ader yg pggl fifi,pp,are-beng,indra,abg chik n boss.....
aku nie ank ke-3 dr 5 beradik... abg aku brumur 26 dan 21 smntara adik plak bru kls 4 dan 1.....
aku berasal dr kampung.... so tk ler stylo sgt mcm org2 bndar nie..... just ikt style kg jer....
nk jgk aku try ikt style bandar nie, almaklumlah skang nie tgh study kt peneng so kna ler ikt cre hdp kt cnie... tp smua 2 x matching ngan aku.... aku lbh slesa ngan style aku yg dlu.....
sblm nie aku brsekolah kt smk laloh n than lps sklh kerja kt kg slmer 1 thn n smbng pljrn kt uitm pulau pinang pder bln disember 2010.......... aku nie jns yg simple jer.... blh dktkan peramah jgak....... aku brpegang pder prinsip sper yg baek ngan aku, aku akn jd yg terbaik buatnyer dan bgtulah sblknyer.... k lah 2 jer aku nk share kt korang ttg my self......