WeLcOMe To My bLog.........

WeLcOMe To My bLog.........

Friday, 27 January 2012

my education story......

aku mula mengenali ilmu waktu umo 4 thn..  mse 2 mak aku slalu bwk aku ke kls tdka smbl hntr abg aku.. so aku tmpng ler skaki bljr kat c2..  mse umo 5 thn aku pon masuk tadika kemas kt kg aku..  mase 2 aku dah knl hrf2 n nombor, so sng ler follow aper yg cg cakap. mse umo 5 thn aku dpt no 5 dlm ujian akhr. bngga ler sbb aku baru 5 thn mse 2. lps 2 aku still bljr kat tadika 2, mse umo 6 thn, ujian akhr aku dapat no 2. ok ler 2. bler masuk tahun 1 aku dltakkan dkls pertama. every exam aku dpt straight A n dpt no 1 dlm kls. mse tahun satu bljr mcm kat tdika jer... huhuhuuh

biler masuk tahun dua aku dah x pegang status no 1 dlm kls.. jrng2 jer dpt no 1.  bgtu ler strsnya smpai tahun 6. tp still berada dlm klompok 5 terbaik.. huhuh...  mse percubaan upsr aku dapat 4A1C...  n mse UPSR pon aku dapat kptsn yg sama 4A1C..  aku dapat tawaran ke sekolah elit at bandar. dua sekolah iaitu SYP1 n SYP2.. aku suka sgt2 sbb dpt twrn.. yela aku kn sekolah at kg..  namun kerana masalah kewangan aku x dpt ke skolah trsbt,,,  aku nak sgt2 ke skolah 2, nmn fmlyku mnghlng krna kesempitan wng.. kalau aku skolah at bndr mesti byk blnja so nak x nak skolah jer at kgku.

aku bersekolah di SMK LALOH, jrk sklh ngan umh aku just 100 m jer..  mla2 ase sdh jgk sbb x dpt ke skolah elit, namun fmly ku cakap sekolah at mner2 pon sme jer, asalkan kter berusaha.  so aku trima seadanya..  aku dltkkn di kelas kedua pd tgktn satu, aku kna ambik bhsa arab.. susahnye bhsa arab nie..  mse form 2 aku naek ke kls no 1 smpai ler form 3.. stiap kali exam aku dpt no bwh dr 10.. huhuuh..  mse percubaan PMR aku dpt 4A n mse PMR sbnr dpt 5A.. aku sgt2 gmbra, nmn fmlyku terutamanya ibuku mnghrpkn aku dpt lebih dr itu..  malah cg2 d skolahku terget aku dpt 7A...  tp bg aku dpt 5A pon dah bngga sbb kt sekolah aku yg plg tggi just 6A.. nmn rmai cg yg mmndng serong kpda kami sbb perts sekolah jth teruk..

oleh sbb dpt 5A, aku skli lg dpt twrn ke sekolah elit n teknikal iaitu SYP2 dan SMK Teknik..  namun masalah yg sama berulng, fmly ku msh lg mmpnyai mslh kwngn..  namun aku x sedih sbb aku dah wt kptsn untuk sekolah di kgku sjer...  aku dan member2 laen bertekad dan brjnji utk menaikkn smla perts sekolahku bila SPM..  so aku trs sekolah at SMK LALOH yg ku syng sampai tamat t.5...  mse trial SPM aku hnya dpt 3A jer..  stiap kli aku exam aku dpt 3A jer. A bg subjekBM, MATE, n Agama..  so aku target 3A jer la utkSPM...  bler kptsn SPM diumumkn aku rkjt sbb dpt 4A...  aku x sngka yg aku dpt A dlm subjek sjrh.. xpnh pon aku dpt A sblm nie, plg tggi aku dpt ialah B untuk sejarah.....   aku mmg gmbra sgt2....

alhmdulillah perts sekolahku menaik dgn mnddk dmna skolah aku dpt tmpt ke-3 terbaik daerah dan ke-50 terbaik negeri kelantan. cg2 smua mengucapkan trima kasih kpda kami atas kejayaan mnghrmkn nama sekolah..  aku trsa happy sgt2 sbb dpt kotakan jnji utk menaikkn smla prestasi sekolah aku..

skrang aku dah berada di menara gading...  di UITM peneng.. aku mngmbl jurusan Civil Engineering..   skng aku baru sedar knapa fmlyku x bg aku sekolah kat bndr...  btol kta mereka, sekolah dimana2 pon sama, asalkan kiter rjn berusaha...  aku bersyukur sgt2 sbb dikurniakan keluarga yg slalu mnyokong dan guru2 serta warga SMK LALOH yg sntiasa membantu aku.....

Wednesday, 25 January 2012

kenangan di minggu FKA 2011


nie ler geng2 aku.. sebelah kanan sekali namanyer zulaikha, tgh2 yg x braper macho 2 aku, n yg kt tpi 2 munirah. sebenarnya group kteorng nie ada 4 member tp sorng x dtg mse prtndgn. pertndngn nie dianjurkan oleh fakulti kejuruteraan awam uitm peneng. di mana kami kena membina sebuah bandar masa depan.

idea bagi bandar kteorng di olah oleh zulaikha dan munirah, aku just membantu jer. diorng yg byk wt kjew aku just buat satu bgnn jer.bgnn yg terletak kat depan munirah 2..   walaupon stu bgnn tp nak siapknnya lama kot. aku start wt kul 8 mlm smpai 3 pg bru siap.


nie ler bgnn yg aku buat..  bkn senang tau nkwt..  pcah kpla otak nie nk pkr sal design dia...  aku ilhamkan bgnn nie dr segitiga bermuda dmana bgnn nie trdpt pusat komunikasi.. yg kt tgh2 2..  yg 3 bgnn 2 adalh tmpt tggl..


bndr kteorng nie sebenarnya bnda dalam laut....  so mse present 2 tkot jgak ler.. dah ler kna speaking...   judge plak tye mcm2.. group kteorng yg plg byk dia tye...  nasib baek smua soalan dapat jawab...

akhrnya time kptsn nk diumumkn.. kteorng x bjet pon mng coz group2 laen byk ag yg cantik...   tmpt ketiga dmngi group dr klass A, tmpt kedua dmngi oleh group dr klass kteorng..  dan juaranya saper lg law bkn kteorng...  aku yg pg ambik hdiah 2..  bngga cheq oiiiiii........

dpt ler RM 100... kteorng pon bgi2kn kpda stiap ahli....  aku nak ucapkan thankz ler kpada zulaikha n munirah yg bg aku member plak open mind.. idea2 yg bernas....  
 nie ler antara bndr dr group2 laen
gambar bwh nie yg dapat no 2
gmbr bwh nie yg dapat no 3







Monday, 23 January 2012

KISAH SERAM DI TAMAN NEGARA MERAPOH



cerita nie berlaku pada tahun 2007. Nie adalah kali kedua aku mengikuti perkhemahan peringkat sekolah. aku mewakili pasukan PBSM yng mana kteorng menang johan keseluruhan pada tahun tu. nie la first time kteorng menang keseluruhan dalm perkhemahan peringkat sekolah. perkhemahan kali ini diadakan di taman negara merapoh, pahang. kami berkhemah selama 4 hari 3 malam.


kisah seram ini berlaku pada hari ke-3, sehari sebelom kami tamat perkhemahan. pada hari tu kami membuat aktiviti jungle tracking. kami terpaksa berjalan di dalam hutan menuju ke gua gajah yang terletak di dalam taman negara. sememangnya taman negara ini terkenal dgn gua gajah. kami terpaksa berjalan 5.5km ke gua tersebut dan patah bailk 5.5km ke tapak perkhemahan. so, kami terpaksa menmpuh 11km untuk menamatkan jungle tracking nie. alhamdulillah tiada apa2 berlaku semasa ke gua gajah tersebut. dalam gua tersebut kami dibawa melihat sarang kelawar dan batu yng menyerupai bentuk kepala gajah. selepas itu kami pulang ke tapak perkhemahan. kami mengambil masa dalam 4 jam untuk aktiviti ini. alhamdulillah tiada apa-apa yang tidak elok berlaku terhadap kami, cuma hanya beberapa orang sahaja yang pengsan akibat sesak nafas. alhamdulillah mereka sedar selepas dibantu oleh cikgu dan geng2 kami.


petang itu kami tidak menjalankan apa-apa aktiviti kerana agak keletihan. kami hanya diberikan masa untuk membuat persiapan ataupon rehearsal malam bakat yng akan diadakan pada malam nanti. setiap pasukan beruniform dibenarkan membuat rehearsal dimana sahaja. kira-kira dalam pkul 6, hujan turun renyai2. kami pon mengambil keputusan untuk pulang ke tapak perkhemahan, dikawasan tapak perkhemahan itu, pasukan pengakap tengah membuat rehearsal di mana mereka berdikir barat. hujan terus turun dengn lebat manakala pasukan pengakap masih lagi berdikir barat. selepas itu cikgu mengarahkan mereka untuk berhenti kerana x elok berdikir barat pada waktu2 hujan.  


kini sudah masuk waktu maghrib, kami diarahkan membuat persedian untuk ke surau. hujan renyai2 sambil angin bertiup sepoi. tiba2 kedegaraan seorng peserta perempuan meraung di hadapan tandas perempuan. dalam pada itu kilat mula sabung menyabung, dan tidak semena-menanya bekalan elektrik terputus. sekeliling kawasan perkhemahan menjadi gelap. cikgu mengrahkan semua berkumpul. dalam pada masa yang sama, dua lagi peserta perempuan turut dirasuk. keadaan menjdi semakin teruk. kilat tidak berhenti sabung mnyabung. cikgu mengarahkan semua peserta berkumpul di dalam surau. semua pesrta di kumpulkan di dalam surau bersama 3 orang peserta perempuan yang dirasuk. kami diminta untuk melaungkan azan dan membaca surah yassin..


keadaan menjadi lebih teruk, 3 orang tadi meracua2 apabila azan berkumandang dan bacaan yassin dialunkan. peserta-peserta laen termasuk aku mulai merasai ketakutan dan hanya mampu memegang surah yassin sahja. tiba2 seorng lagi diasuk. kali nie pesrta lelaki.peserta lelaki yang dirasuk itu cuba untuk keluar dari surau namun sempat di halang oleh cikgu.  ke-empat2 mereka meracau2 sambil alunan yassin masih kedengaran. tidak lama selepas itu, seorang bomoh datang.  malangnya bomoh tersebut x dapat buat apa2.


keadaan semakin tenat, semakin ramai yang dirasuk, sudah pon menjangkau 10 orang yang dirasuk. aku terus sahaja membaca yassin bersama member2 yang laen. tiba2 member yang berada di belankangku pulak meraung, hatiku luluh, seorng lagi dirasuk. aku cepat2 membaca surah yassin. baca dan terus baca tanpa mengendahkan orng laen kerana takut. aku rasa terlalu takut. aku hanya memikirkan hendak pulang kerumh sahaja. sudah tidak tahan degan keakutan ini. dalam pada aku mebaca yassin itu, tiba2 kawan di sebelahku terdiam dengan tidak semena2nya. aku semakin takut. badannya keras, matanya melopong. member2 yang laen cuba membantu, dia x bergerak langsung. aku semakin takut. menggigil seluruh badan ku, akhirnya seorng member ku mengalungkan azan di telinganya dan akhirnya dia kembali kepada normal.  


keadaan masih lagi tenat, kira-kira 14 orng peserta telah dirasuk, cikgu mengarahkan semua peserta keluar dari surau bagi memulihkan peserta-peserta yang dirasuk. selepas hampir satu jam, akhirnya keadaan kembali normal. kesemua peserta yang dirasuk sudah pulih namun kesemuanya sudah tidak bermaya. seorng peserta terpaksa dikejarkan kehospital keran sesak nafas. kami dikumpulkan di tempat makan dan x dbenarkan kembali ke tapak perkhemahan. kami semua tidow di tempat makan namu aku x boleh melelapkan mata kerana masih lagi trauma dengan peristiwa itu. 


keesokannya keadaan kembali normal,  selepas sesi pembahagian hadiah kami terus bersiap untuk pulang.  


di sekolah heboh tentang peristiwa itu, menurt cikgu, gangguan tersebut berlaku kerana pesrta membuat bising semasa berada di dalam gua gajah. dan satu lagi sebabnya bermain gong iaitu salah satu alat yang digunakan untuk dikir barat. menurut pengamal, benda2-benda halus amat sensitif apabila gong di palu pada waktu2 hampir maghrib..